Miten yritys voi erottua edukseen somessa, kun budjetti markkinointiin on rajallinen?
Ajansäästö, tehokkuus, näkyvyys ja uusien asiakkaiden löytäminen ovat yrittäjille tavoittelemisen arvoisia asioita somemarkkinoinnissa. Somegrafiikoissa suosittelen kääntymään ammattilaisen puoleen aina, kun mahdollista, mutta mikäli budjetti ei sitä juuri nyt salli, ohessa 5 vinkkiä yrittäjälle somegrafiikoiden tehokkaaseen tekemiseen – kiinnitä katsojan huomio jo ensi sekunnista!
1. Määritä visuaaliset elementit
Mikä on yrityksesi värimaailma? Mitä elementtejä haluat kytkeä viestintääsi, jotta erotut kilpailijoista ja jäät paremmin mieleen? Minkälainen on yrityksesi logo?
Itselläni tärkein brändielementti on SomesoppaⓇ-kattila, josta lähtee myös yrityksen värimaailma. Tämä näkyy kaikessa visuaalisessa materiaalissa, jota someen julkaisen – tavalla tai toisella!
2. Löydä sopivat työkalut
Kännykän ja läppärin yhdistelmä on pienyrittäjän tehostudio! Löydä itsellesi sopivat työkalut, jotka eivät hidasta monimutkaisuudellaan tekemistä, vaan inspiroivat luomaan jotain uutta jatkuvasti! On myös tärkeää, että somekuvat ovat helposti saatavilla kaikilla laitteilla, joilla somea päivität.
Itselleni ja tiimilleni tärkein työkalu somegrafiikoiden tekemiseen on selaimessa toimiva
Canva, josta on saatavilla myös mobiiliversio. Käytän maksullista PRO-versiota, mutta myös maksuttomalla versiolla pienyrittäjä pääsee loistavasti alkuun oman yrityksensä viestinnässä! Tarkistathan käyttöehdot ennen palvelun käyttöönottoa ja varmistat soveltuvuuden omaan käyttöösi.
3. Tee valmiita pohjia
Oli työkalusi mikä tahansa, suunnittele valmiita pohjia, joissa on tärkeitä brändielementtejä mukana.
Pohjia kannattaa someviestinnässä olla eri tarkoituksiin omansa:
- neliö syötejulkaisuihin (1080px x 1080px tai enemmän),
- pystyversio (tarinoihin ja keloihin, 1080px x 1920px),
- usean sivun neliöpohja Instagramin kuvakaruselleihin ja
- esikatselukuvapohja vaakavideoille (YouTube ja Facebook, 1920px x 1080px)
Valmiiseen somepohjaan on näppärä vaihtaa kuvat, tekstit ja muut elementit ja visuaalinen ilme pysyy samankaltaisena ja tunnistettavana somepohjien avulla. Somepohjaan saat helposti lisättyä myös logon mukaan.
Alkuun riittää yksi pohja, lähde siitä liikkeelle ja laajenna taitojen kehittyessä!
4. Kierrätä sisältöä
Sama sisältö kannattaa kierrättää monessa eri muodossa! Pelkästään Instagramin sisällä on 9 eri paikkaa, jossa sisällön voi hyödyntää.
Katso tästä Instagram-postaukseni aiheesta ja tallenna se myöhempää käyttöä varten!
Valmiiden pohjien avulla teet helposti syötejulkaisun, tarinajulkaisun ja esimerkiksi Canvalla voit myös animoida elementit liikkumaan, joilloin lopputuloksena on video, jonka voi helposti jakaa esimerkiksi Instagramin keloissa eli reelseissä.
Mikäli haluat tavoittaa uutta yleisöä, hyödynnä videoita ja reels-julkaisuja eli lyhyitä pystyvideoita (kelat).
5. Luo oma workflow
Teet asioita tehokkaammin, kun keskityt yhteen asiaan kerrallaan. Niinpä sinun kannattaa ensin laatia sisältösuunnitelma ja sen jälkeen toteuttaa somepostauksiin tarvittavat grafiikat kerralla.
Yrityksen oman kuvapankin rakentamisesta on paljon hyötyä, joten organisoi kaikki sisältö pilvipalveluun, niin se on helposti saatavilla kaikilla laitteillasi. Voit kierrättää ikivihreitä aiheita uudelleen ja uudelleen hieman eri näkökulmasta somepäivityksissä, joten kerää “ajattomat” somekuvat helposti saataville.
Ryhdy toimeen heti!
Tuloksia saa vain tekojen kautta, joten ota hetki aikaa ja kerää paperille ideoita, miten pienillä toimenpiteillä voit parantaa omaa viestintääsi somessa, jotta ihanneasiakkaat löytävät sisältösi.
Mikäli haluat oppia lisää somemarkkinoinnista, katso
Someleontin tulevat koulutukset sekä itse opiskeltavat
verkkokurssit ja tule mukaan oppimaan!
Maksuttomia somevinkkejä saat
Someleontin Sisäpiirissä eli uutiskirjeen tilaajana, joten
kannattaa liittyä mukaan!
Tsemppiä kaikkeen tekemiseen!
T: Sanya Saarinen
#Someleontti
BusinessRakentamon asiantuntija
Somestrategi, digisisällöntuottaja ja somekouluttaja
Kuva:
Sanna Nuutinen / FotoBakery Oy
Kuvauspaikka:
Yellow Corner Studios, Helsinki